You are here: Home BSC in the media

BSC in the media

Impressions from U.S. Embassy - Skopje

Dear all,

We would like to share the remarks of Chargé d’Affaires Brian Aggeler after attended the Summer Networking Event in Business Incubator – Bitola. Please find the whole article on the American Embassy in Skopje website.

Thank you all that u visited our event and for the positive feed back.

   

ЛЕТЕН НАСТАН ЗА ВМРЕЖУВАЊЕ

Тера Телевизија

Мини бизнис саем преку проектот „Бизнис без граници“

Претставници од американската амбасада во земјава денеска го посетија Бизнис старт ап центарот Битола за да видат како фукционираат компаниите кои се помогнате со американски пари преку проектот „Бизнис без граници". Во декември минатата година УСАИД на БСЦ Битола му додели 1,3 милиони долари за поддршка на микро, мали и средни претпријатија во Пелагонискиот регион.........

Орбис Телевизија

Мини бизнис саем

Денеска заменик амбасадорот од американската Амбасада  во Р Македонија Брајан Агилер го посети проектот на УСАУД „Бизнис без граници“, имплементиран од страна на Бизнис Старт ап Ценатарот Битола. Ова е тригодишен проект  за забрзување на економскиот развој во Битола и Пелагонискиот регион, преку помагање на мали и средни претпријатија, а со тоа помагање и во намалувањето на невработеноста во нашиот град...........

Канал 5

Со американска помош до поголема вработеност

Делегација на американската амбасада во Македонија денеска го посети Бизнис старт ап центарот во Битола по повод проектот „Бизнис без граници“ чија цел е забрзување на економскиот развој во пелагонискиот регион, преку помагање на малите и средните претпријатија....

Prespa news

Мини бизнис саем во склоп на проектот Бизнис без Граници

Денес со почеток во 11.30 часот, во просториите на Бизнис старт ап центарот Битола во организација Фондацијата БСЦ Битола  како дел од проектот ``Бизнис Без Граници `` се одржа настанот- Интро и летен настан за вмрежување. На настанот присуствуваа господин Брајан Агилер (Заменик Амбасадорот на САД во Р. Македонија), господин Роберт Вурц (Директор на мисијата на УСАИД во Македонија), господин Џозеф Лизард (претседателот на Канцеларијата за економски развој при Мисијата на УСАИД), госпоѓа Татјана Марковска (регионалниот менаџер на канцеларијата за економски развој),Градоначалници од Пелагонискиот регион , бизнисмени како и апликанти на кои оваа фондација им обезбедила средства за почеток или подршка на нивниот бизнис......

Општина Ресен

Бизнис Без Граници

На 04.08.2011 во просториите на Бизнис старт ап центарот Битола во организација Фондацијата БСЦ Битола  како дел од проектот ``Бизнис Без Граници `` се одржа настанот- Интро и летен настан за вмрежување.

На настанот присуствуваа господин Брајан Агилер (Заменик Амбасадорот на САД во Р. Македонија), господин Роберт Вурц (Директор на мисијата на УСАИД во Македонија), господин Џозеф Лизард (претседателот на Канцеларијата за економски развој при Мисијата на УСАИД), госпоѓа Татјана Марковска (регионалниот менаџер на канцеларијата за економски развој), Градоначалници од Пелагонискиот регион , бизнисмени како и апликанти на кои оваа фондација им обезбедила средства за почеток или подршка на нивниот бизнис...........

Информатор

Американците проверија како се троши помошта за поголема вработеност

Претставници од американската амбасада во земјава денеска го посетија Бизнис старт ап центарот Битола за да видат како фукционираат компаниите кои се помогнате со американски пари преку проектот „Бизнис без граници".

Делегација на американската амбасада во Македонија денеска го посети Бизнис старт ап центарот во Битола по повод проектот „Бизнис без граници“ чија цел е забрзување на економскиот развој во пелагонискиот регион, преку помагање на малите и средните претпријатија......

Општина Битола

БИЗНИС ИНКУБАТОР- ЛЕТЕН НАСТАН ЗА ВМРЕЖУВАЊЕ

Во Бизнис Инкубаторот се одржа настан по повод посетата на Заменик Амбасадорот на САД во РМ г-дин Брајан Агилер, Директорот на мисијата на  на Американскаата агенција за меѓународен развој – УСАИД г-дин Роберт Вурц.

Се одржа мини саем на компании поддржани во рамките  на проектот „ Бизнис без граници“ и општините од Пелагонискиот регион.........

 

   

УСАИД го лансираше проектот Бизнис без граници 7 Април

Во Битолско ќе се овозможат 250 нови вработувања

Се очекува малите претпријатија кои ги поддржуваме да креираат 250 нови работни места. Тоа ќе биде остварено преку основањето и правна регистрација на 100 нови мали и средни претпријатија

Во Битола вчера УСАИД го претстави проектот "Бизнис без граници", што во наредните три години ќе го имплементира Фондацијата "Бизнис старт-ап центар" од Битола.

Проектот е посветен на малите и средни претпријатија, на растот и развојот на постојните претпријатија, како и на невработените, за што УСАИД додели грант во висина од 1,3 милиони долари...............

ВЕЧЕР

Во Битола промовиран Проектот на УСАИД „Бизнис без граници“ - МАЛИТЕ БИЗНИСИ ЌЕ КРЕИРААТ 250 НОВИ РАБОТНИ МЕСТА

Во Битола УСАИД го претстави Проектот „Бизнис без граници“, кој во наредните три години ќе го имплементира Фондацијата „Бизнис старт-ап центар“ - Битола. Проектот „Бизнис без граници“ е поддржан и од  Регионалната  комора  со седиште во Битола.

Проектот е посветен на малите и средни претпријатија, на раст и развој на постојните претпријатија, како и на невработените, за што УСАИД додели грант во висина од 1,3 милиони САД долари..............

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

ВО БИТОЛА ПРОМОВИРАН ПРОЕКТ НА УСАИД „БИЗНИС БЕЗ ГРАНИЦИ“

Во Битола денеска УСАИД го претстави проектот „Бизнис без граници“, кој во наредните три години ќе го имплементира Фондацијата „Бизнис старт-ап центар“– Битола.

Проектот е посветен на малите и средни претпријатија, раст и развој на постојните претпријатија, како и на невработените, за што УСАИД додели грант во висина од 1,3 милиони долари...................

ИДИВИДИ

Преку „Бизнис без граници“ до нови вработувања

УСАИД денес во Битола го претстави проектот „Бизнис без граници“, кој во наредните три години ќе го имплементира Фондацијата „Бизнис старт-ап центар“– Битола.

Проектот е посветен на малите и средни претпријатија, раст и развој на постојните претпријатија, како и на невработените, за што УСАИД додели грант во висина од 1,3 милиони долари.

Директорот на мисијата на УСАИД Македонија, Роберт Вирц вели дека се очекува малите претпријатија кои тие ги подржуваат да креираат 250 нови работни места.....................

КУРИР

УСАИД го лансираше проектот Бизнис без граници

Денеска УСАИД  го лансираше проектот Бизнис без граници , кој ќе се спроведува во следните три години во насока на забрзување на развојот на малите и средни претпријатија  како генератори на економскиот раст и развој во јужниот дел на Македонија.

„ Со овој проект ќе им се помогне на растото и развојот на постојните претпријатија, невработеноста и потенцијалните претприемачи  да најдат вработување и да ги реализираат своите идеи преку отворање на свои бизниси“ вели Розита Талева Христовска од Бизнис старт ап центарот.......................

ОРБИС

Грант за поддршка на МСП во регионот

Грант од УСАИД од околу еден милион и триста илјади долари доби фондацијата Бизнис стартап центар Битола за да го помогне основањето и правната регистрација на 100 нови мали и средни претпријатија, но и да го поддржи растот и развојот на 120 постоечки мали и средни претпријатија. Почетокот на тригодишниот проект „Бизнис без граници" беше означен денеска..........

ТЕРА

   

1,3 милиони долари грант за Бизнис стар ап центарот 21 Март

Американската агенција за меѓународен развој им додели 5 милиони долари  на 5 невладини организации од република Македонија за поддршка на проекти поврзани со претприемништвото и енергетската ефикасност. Битолскиот Бизнис стар ап центар доби грант од 1,3 милиони долари за проектот „ Бизнис без граници“..............

ОРБИС

 

   

USAID awarded a grant to BSC Bitola 12th March

Вечер

ДОНАЦИЈА НА УСАИД

Грантови за пет НВО

Американската агенција УСАИД вчера им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во земјава. Три годишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постоечките мали бизниси во Пелагонија….

Сител

Донација од САД за равој на претприемништвото во Македонија

Американската агенција за меѓународен развој УСАИД денеска им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во земјава.

Три годишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постоечките мали бизниси во Пелагонија…..

Министерство за економија

Донација од УСАИД за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во Македонија

Американската агенција за меѓународен развој УСАИД денеска им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во земјава.

Три годишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постоечките мали бизниси во Пелагонија…….

Стопанска комора на РМ

Донација од УСАИД за Република Македонија - ПОДДРШКА НА ПРЕТПРИЕМНИШТВОТО И ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ

Американската агенција за меѓународен развој УСАИД денеска им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во земјава, - објавува МИА.

Тригодишен грант од 1,3 милиони САД долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постојните мали бизниси во Пелагонија.

А1

Пет милиони долари грантови за пет „НВО“

Повеќе од 5 милиони долари грантови, денеска американската Агенција за меѓународен развој им додели на пет невладини организации за поддршка на проекти поврзани со претприемништвото и енергетската ефикасност. Центарот за започнување на бизнис од Битола доби грант вреден над 1,3 милиони долари…

Кајгана

Промовирани грантови од УСАИД вредни над 5 милиони долари

Над 5,1 милиони долари изнесуваат грантовите  што денеска Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) им ги додели на пет невладини организации за поддршка на проекти поврзани со претприемништвото и енергетската ефикасност.

Центарот за започнување на бизнис од Битола доби грант вреден над 1,3 милиони долари, наменет за олеснување на постапките за започнување на бизнис на нови претпријатија и поддршка на постојни мали претпријатија….

МИА-информативна агенција

Донација од УСАИД за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во Македонија

Американската агенција за меѓународен развој УСАИД денеска им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во земјава.

Три годишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постоечките мали бизниси во Пелагонија…..

Курир

Американската агенција за меѓународен развој УСАИД денеска им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации.

Невладините организации го добија овој грант за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во Македонија.

Три годишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постоечките мали бизниси во Пелагонија….

МТВ

За развој на микропретприемништвото грант од Усаид вреден 5,1 милион долари

Од фондовите на Усаид  5,1 милион долари за пет невладини организации наменети за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност. Тригодишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис за поддршка на новите и постојните мали бизниси во Пелагонија….

Журнал

УСАИД вложува 5 милиони долари за малите бизниси

Грантови во висина од 5 милиони долари за невладини организации во областите на микро претприемништво и енергетска ефикасност, добија пет локални организации, меѓи кои Центарот за започнување бизнис од Битола……..

Идивиди

Донација од УСАИД за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во Македонија

Американската агенција за меѓународен развој УСАИД денеска им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во земјава. Три годишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постоечките мали бизниси во Пелагонија….

Макфакс

Промовирани грантови од УСАИД вредни над 5 милиони долари

Над 5,1 милиони долари изнесуваат грантовите  што денеска Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) им ги додели на пет невладини организации за поддршка на проекти поврзани со претприемништвото и енергетската ефикасност.

 

Центарот за започнување на бизнис од Битола доби грант вреден над 1,3 милиони долари, наменет за олеснување на постапките за започнување на бизнис на нови претпријатија и поддршка на постојни мали претпријатија…..

МК фондови

Донација од САД за равој на претприемништвото во Македонија

Американската агенција за меѓународен развој УСАИД им додели грант во износ од над 5,1 милиони американски долари на пет македонски невладини организации за проекти за поддршка на претприемништвото и енергетската ефикасност во земјава.

Три годишен грант од 1,3 милиони долари доби Центарот за отворање бизнис од Битола за проектот Бизнис без граници, наменет за поддршка на новите и постоечките мали бизниси во Пелагонија…..

Пословно јутро

Пет милиони долари грантови за пет „НВО“

Пет милиони долари грантови за пет „НВО“Повеќе од 5 милиони долари грантови, денеска американската Агенција за меѓународен развој им додели на пет невладини организации за поддршка на проекти поврзани со претприемништвото и енергетската ефикасност. Центарот за започнување на бизнис од Битола доби грант вреден над 1,3 милиони долари....

Нетпрес

Пет милиони долари од УСАИД за македонската економија

УСАИД и Вашингтон ќе обезбедат 5,1 милиони долари за помош и асистенција за работа на Македонците, и се надеваме дека ќе се остварат до 500 нови работни места, изјави американскиот амбасадор Филип Рикер на денешната промоција на грантови од УСАИД за невладините организации што спроведуваат проекти за поддршка на микропретприемништвото и енергетската ефикасност во државава.

Бизнис стар-ап центар во Битола, Македонската занаетчиска асоцијација, Центарот за претприемништво и менаџмент, МДЦ-Ти Нет и Хабитат за човештвото – Македонија се петте невладини организации во кои САД ќе инвестира преку УСАИД со цел економски разој на Македонија.

 

   

YFS Link

logo-yfs

The information provided on this Web site is not official U.S. Government information and does not represent the views or positions of the U.S Agency for International Development or the U.S. Government.